متن و تصاویر سخنرانی دکتر اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و مشاور ریاست محترم جمهور در مراسم نکوداشت استاد یدالله کابلی خوانساری-تیر1398
.......
.......
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام دارم به اصحاب دانش و هنر که در اینجا جمع شده اند تا پاسداشت شخصیتی ارجمند را گرامی بدارند که توانست دانش و هنر را با یکدیگر بیامیزد و تصویرگر نگاشته هایی باشد که می تواند دانش را در ذهن مخاطبین خود و در ذهن بیننده های آن نگاشته ها ماندگار و پایدار کند . استاد کابلی که امروز گرد هم آمدیم تا مقام او را تکریم بداریم از شخصیت ها و چهره های برجسته ی خوشنویسی است که حقیقتا توانسته اند در طی 50 سال با نگاشته ها و نوشته های بسیار گرانقدر و گرانسنگ شان آثاری را بیافرینند که می تواند به عنوان مستند تاریخ این خطه و سرزمین پیش روی من و شما قرار دهد. لازم هست تشکر خود را به طور اخص تقدیم جناب آقای دکتر ایوبی کنم، شخصیت محترم و بزرگواری که همچون پروانه گرد شمع وجود هنرمندان می گردد و تلاش می کند تا زمینه هایی را فراهم کند که هنرمندان بتوانند خودشان و دانش شان و هنرشان را به نمایش بگذارند.
سازمان اسناد و کتابخانه ملی بعنوان شریک مجموعه یونسکو که امروز این محفل به همت آنها در واقع شکل گرفته، وارد این عرصه بشود و به همه شما عزیزان خوش آمد بگوید و تاکید کنم بر اینکه آنچه که اینجا می تواند برای عزیزان هنرمند و عزیزان اهل علم و دانش، زیبا و جذاب باشد ما سعی می کنیم آنها را نگاهبان و حافظ باشیم .
سازمان اسناد و کتابخانه ملی بعنوان گنجینه این ذخیره ها تلاش می کند تا همه آنچه که در گذشته ایام نگاشته شده و بر روی صفحات کاغذ نقش بسته و همچنین امروز در قالب فضای الکترونیکی تدوین پیدا بکند، آنها را حفظ و حراست و برای آیندگان به ودیعه بگذارد .در اینجا ما 40000 نسخه خطی در سازمان داریم که وقتی به آنها رجوع می کنیم می بینیم که همین هنر عزیزانی که امروز تلاشگر این عرصه هستند در گذشته ایام آن عزیزان و هنرمندان و دانشمندان توانسته اند این مکتوبات را بیافرینند تا امروز در اختیار اصحاب دانش و تحقیق و هنر قرار بگیرد.
بنابریان همه ما گرامی می داریم، هم شخصیت استاد کابلی را و هم ارزشمندی هنر را که دایره آن بسیار وسیع و گسترده است و همه ما می دانیم که چقدر می تواند اثر بخش و اثر گذار باشد برای نسل امروز و آینده .
شما اگر به مجموعه مخطوطاتی که در گذشته نوشته شده، رجوع کنید، کاملا این را حس می کنید که با چه همت و ظرافت و دقتی این نوشته ها به رشته تحریر درآمده که هر بیننده ای به طور ناخودآگاه وقتی با آنها روبرو می شود، احساس می کند که آن دانش را می تواند دریابد و آن نگاشته را می تواند به خوبی بفهمد و می تواند آنها را در حافظه خودش حفظ بکند.
بنابراین آنچه که مهم است، نحوه و اصل نگاشتن است که در حقیقت یکی از بخش های هنر در قالب نوشته ونوشتار ترسیم می شود و به تصویر در می آید و عزیزانی که اهل این هنر هستند، کاملا می دانند که امروز هنر نگاشتن با تصویر گرانِ نقاشی های زیبا در هم آمیخته و توانسته برای جامعه ما زمینه ای را فراهم کند که از آن لذت ببرند و این مساله می تواند به عنوان یک رویه برای آیندگان باشد .
بیخود نیست که در مبانی دینی ما و در اعتقادات ما و در آموزه هایی که به نسل صدر اسلام یاد داده شده، این است که باید خوشنویس باشند و خوشنویسی این فرصت را ایجاد می کند که افراد بتوانند هم از محتوای آن نوشته ها بهره ببرند و هم چشم نواز آن نگاشته ها باشند که نگاشته ها چشمان آنها را بنوازد و این در ذهن و قلب و وجود آنها نقش می بندد. بخصوص اینکه در این برهه زمانی شما می دانید کشورهایی که از ادبیات مشترک یا بعبارتی از الفبای مشترک بهره می برند ( چه زبان یکسان و چه متفاوت ) همواره این زمینه را دارند که بتوانند درک مناسبی از مجموعه این نوشته ها بدست بیاورند . به همین جهت ما می بینیم که استاد نمایشگاه هایشان در اقصی نقاط عالم به نمایش در می آید و خریدار دارد و عده زیادی که حتی ممکن است این واژه ها و کلمات را مفهوم کاملی از آنها دریافت نکنند ولی مایلند که آنها را در کنار خود و با خود داشته باشند
لذا جا دارد، کسانی که این هنر را به نسل بعد منتقل می کنند، خوشنویسان عزیزی که امروز هم انجمن دارند و هم گردهمایی دارند و هم آموزش هایی را به دیگران ارائه می دهند که درحقیقت نسل جدید و امروز را در کنار خودشان دارند و سعی میکنند به آنها بیاموزند آنچه که خود یاد گرفته اند و این می تواند یک فرصت بسیار ارزشمندی برای رسیدن به تعالی و رسیدن به معنویت باشد. برای اینکه معتقدم آنچه که نوشته می شود در حقیقت از جان و دل فرد و توأم با روح و روان فرد به رشته تحریر در می آید . بنابراین اگر شما یک نگاشته را روبروی خود قرار دهید، هم به زوایای معنوی و هم به زوایای روحی به ویژگی های خصلتی افراد می توانید از قِبَل آن شناخت پیدا کنید و همین کمک می کند که ما انسانها بتوانیم درک صحیحی از یکدیگر داشته باشیم . نکته مهم اینست که ما بتوانیم دریابیم شان و منزلت افراد را و هم اینکه دریابیم که هر فردی با چه ویژگی هایی و با چه خصال و صفاتی خودش را به ما عرضه می کند تا ما بتوانیم پاسداشت او را داشته باشیم و حریم و حرمت او را نگه داریم.
بنابراین این تجمع و نشست و گردهمایی در واقع یک برگ سبز کوچکیست تقدیم به این استاد بزرگوار که بدانند علاقمندان به ایشان، ارج گذاران به منزلت ایشان، بر خود فرض می دانند که حافظ و نگهبان همه آن چیزی باشند که ایشان با زحمت و تلاش آنها را نوشته و در اختیار ما قرار داده است.
امیدوارم که ما بتوانیم این ذخیره ارجمند و ارزشمند را حرمت بداریم و حفظ کنیم و کرامت بداریم و برای آیندگان، انشالله بتوانیم در اختیار آنها قرار دهیم. امیدواریم سایه استاد مستدام، مقامشان متعالی و شأن وجودیشان در نزد نسل امروز و نسل آینده محفوظ باقی بماند.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
........
جهت مشاهده تصاویر زیر با کیفیت بالاتر روی آنها کلیک نمائید
........
........
........
........
........
........
........
لطفا با نظرات ارزشمند خود ما را یاری فرمائید
شما نیز می توانید جهت مشاهده مطالبی که مخصوص اعضای ویژه این سایت است به عضویت رسمی این سایت در آمده و از این پست و دیگر پستها و تصاویر محدود شده دیدن فرمایید